Zasmakuj w batatach
Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Są nieco większe niż nasze przeciętne ziemniaki, a ich wnętrze ma zwykle pomarańczową bartwę (bywają też odmiany bardziej czerwone lub żółte). W Polsce nie są jeszcze zbyt popularne, ale w niektórych sklepach czy na rynkach można je kupić praktycznie przez cały rok.
Dlaczego warto je jeść?
Słodkie ziemniaki to bardzo odżywcze warzywa. Są one bardzo dobrym źródłem węglowodanów i włókna pokarmowego. W 100 g batatów jest ok. 20 g węglowodanów i 3 g błonnika. Mimo swojego słodkiego smaku bataty posiadają też stosunkowo niski indeks glikemiczny (ok. 50, a indeks zwykłych ziemniaków wynosi 70-95). Dzięki temu mogą być spożywane przez osoby mające problemy z prawidłowym poziomem cukry, czy osoby będące na diecie.
Pomarańczowa barwa batatów świadczy o wysokiej zawartości karotenoidów i tak też jest w przypadku batatów. Zawartość witaminy A oraz beta-karotenu jest wysoka i zjedzenie nawet niewielkiej ilości batatów pokrywa zapotrzebowanie na te składniki odżywcze. Ponadto bataty mogą sprzyjać redukcji stresu oksydacyjnego, wywołanego wolnymi rodnikami, właśnie z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy (witamina A, beta-karoten).
Bataty są też bardzo dobrym źródłem sodu oraz potasu. W mniejszej ilości zawierają też inne witaminy i minerały jak np. miedź, mangan, wapń, witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Jak jeść?
Z batatów można przygotować podobne potrawy jak z klasycznych ziemniaków. Można je spożywać gotowane i w postaci puree, lub smażone czy pieczone. Latem można je bez problemu przygotować również na grillu. W Ameryce są też bardzo popularne w postaci frytek. Będą też świetnym dodatkiem do sałatek oraz zup.
Jeśli zatem nigdy wcześniej nie próbowałeś słodkich ziemniaków to najwyższy czas, aby to zrobić. Być może staną się one stałym urozmaiceniem Twojej diety i wartościową przekąską.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!