Tych tłuszczów nie jedz!
Ogólnie tłuszcze możemy podzielić na tłuszcze pochodzenia roślinnego (np. oliwy, oleje, margaryny) oraz zwierzęcego (np. smalec, masło). Z punktu widzenia chemicznego możemy je podzielić na tłuszcze nasycone i nienasycone (jednonienasycone i wielonienasycone), które różnią się wiązaniami chemicznymi. Różnica w ich budowie chemicznej powoduje, że w różny sposób działają one na nasz organizm. Powszechnie mówi się, że tłuszcze nasycone (głównie pochodzenia zwierzęcego) są złe, a tłuszczenie nienasycone (roślinne) są dobre. W praktyce nie jest to jednak takie oczywiste, ponieważ niektóre badania są sprzeczne i naukowcy po dzień dzisiejszy nie mogą dojść do porozumienia w tej sprawie.
Istnieją jednak tłuszcze roślinne nienasycone, które są bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia i ich powinniśmy się wystrzegać szczególnie. Są to tzw. tłuszcze trans, które powstają z tłuszczów nienasyconych na skutek ich przegrzewania i złego przechowywania. Niestety także w przemyśle spożywczym mamy do czynienia z tłuszczami trans. W procesie produkcji margaryn, które powstają z olejów (czyli zdrowych tłuszczów), następuje proces utwardzenia. W procesie tym z korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych powstają tłuszcze nienasycone trans i częściowo tłuszcze nasycone. Po co w takim razie produkować margaryny? Otóż tłuszcze utwardzone mają większą trwałość, a produkty, które z nich powstają (ciasta, pieczywo) mają lepszą strukturę, większą objętość i dłużej zachowują świeżość. Dla producenta jest to zatem dużo wygodniejszy rodzaj tłuszczu. Niestety dla konsumenta niezbyt zdrowy.
Istnieją też tłuszcze trans naturalnie występujące w żywności. Znajdziemy je w mięsie, mleku, serach i maśle. Ich działanie nie jest tak niekorzystne jak działanie tłuszczów trans powstałych na skutek procesów technologicznych.
Wpływ tłuszczów trans na nasze zdrowie
Tłuszcze trans działają niestety niekorzystnie na nasz organizm. Przede wszystkim wykazują działanie miażdżycorodne, ponieważ podnoszą stężenie cholesterolu LDL (czyli tzw. złego cholesterolu), a obniżają stężenie HDL (tzw. dobrego cholesterolu). Wysokie spożycie tłuszczów trans prowadzi również do wzrostu stężenia trójglicerydów, które również mogą być przyczyną problemów z układem krwionośnym. Wszystkie te wskaźniki mogą prowadzić do zawału serca oraz miażdżycy tętnic. Badania pokazują także, że spożycie wysokie spożycie tłuszczów trans sprzyja cukrzycy, ponieważ następuje wzrost oporności komórek na insulinę i metabolizm cukrów jest zaburzony.
Czego unikać?
Aby zmniejszyć spożycie tłuszczów trans do minimum staraj się unikać spożywania margaryn do smażenia, tłustych wyrobów cukierniczych (pączków, ciastek, drożdżówek), frytek smażonych na nieświeżym oleju, fastoodów i zupek typu instant. Tłuszcze roślinne są zdrowe, pod warunkiem, że będą to świeże oleje roślinne, odpowiednio przechowywane i nie przegrzewane, a nie utwardzone margaryny.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!