Wszystkiemu winny gluten?
Czym właściwie jest ten gluten?
Jest to mieszanina gliadyny i gluteniny – białek roślinnych występujących głównie w pszenicy, ale także życie i jęczmieniu. Może on powodować alergie i nietolerancje, ale dotyczy to niewielkiego odsetka populacji.
Wyeliminowanie glutenu to recepta na wszystkie dolegliwośći?
Na forach internetowych i blogach można natknąć się na wiele historii osób, u których eliminacja glutenu okazała się antidotum na wszystko. Ustąpiły wzdęcia, zaparcia oraz wszelkie inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Poprawił się także stan skóry, włosów i paznokci.
Swoimi doświadczeniami chętnie dzielą się też sportowcy wielu dyscyplin m.in. maratończycy i kulturyści. Opisują jak wprowadzenie zmian w odżywianiu wpłynęło na ich energię życiową oraz poprawianie własnych rekordów (według niektórych teorii gluten miałby m.in. niekorzystnie wpływać na transport tlenu do mięśni).
Tylko ile w tym zasługi eliminacji glutenu, a ile urozmaicenia diety przez wprowadzenie roślin strączkowych, kasz gruboziarnistych oraz innych nieprzetworzonych produktów?
Osoby odstawiające gluten, częściej zwracają uwagę na dobór produktów jakie zjadają. Ich sposób odżywiania, często ulega poprawie, a nowo wprowadzone produkty są świetnym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. A to wpływa na poprawę ich samopoczucia i zdrowia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by te produkty znalazły się w diecie zawierającej również gluten.
Gluten odpowiedzialny za kondycję stawów
Coraz częściej można spotkać się z twierdzeniem, że wyeliminowanie glutenu z diety jest dobre dla stawów. Według tej tezy gluten miałby przyczyniać się do stanów zapalnych, które w konsekwencji prowadzą do bólu i zwiększonego ryzyka kontuzji.
Szczególnie w świecie sportu, gdzie stawy poddawane są ogromnym obciążeniom, wydaje się to informacja na wagę złota. Jednak póki co nie ma badań które potwierdziłyby związek spożywania glutenu z występowaniem stanów zapalnych stawów. Więc do tego typu stwierdzeń należy podchodzić z dużą dozą nieufności.
Więcej szkody niż korzyści
Można śmiało powiedzieć że gluten jest w żywności wszechobecny - od makaronów i pieczywa, aż po jogurty i wędliny. Całkowita jego eliminacja z diety jest bardzo trudna i dość kosztowna – produkty bezglutenowe zazwyczaj nie są tanie.
Nieprzemyślane wyeliminowanie glutenu może doprowadzić do wielu niedoborów i pogłębienia błędów żywieniowych.
Często dużym wyzwaniem dla sportowców jest dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania. Rezygnacja z produktów zawierających gluten może ten problem dodatkowo pogłębić. Produkty bogate w gluten to także źródło cennych dla osób aktywnych fizycznie węglowodanów.
Dieta bezglutenowa jak każda dieta eliminacyjna wymaga sporej wiedzy żywieniowej, w przeciwnym razie może jedynie zaszkodzić. Treningi staną się mniej efektywne, a osiągane wyniki spadną znacznie poniżej oczekiwań.
Moda na dietę bezglutenową pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i warto się zastanowić, czy jest ona spowodowana troską o poprawę zdrowia i sylwetki, czy kryją się za nią olbrzymie pieniądze oraz przemysł spożywczy.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!