Kazeina czy serwatka?
Białko kazeinowe
Białko kazeinowe to białko mleka i stanowi ono ok. 80% wszystkich białek, które znajdują się w mleku.
Cechy białka kazeinowego:
- jest wolno trawione,
- zawiera wapń dobry dla zdrowia kości,
- wykazuje działanie antykataboliczne,
- zawiera laktozę, która u niektórych osób nie tolerujących jej może powodować problemy w przewodzie pokarmowym (np. wzdęcia, biegunki).
Kiedy je spożywać?
Najlepiej kiedy białko kazeinowe jest spożywane z posiłkami oraz przed snem. Jeżeli zależy nam na przyspieszonej absorpcji aminokwasów (po treningu) to lepiej go nie wybierać z uwagi na długi proces trawienia.
Białko serwatkowe
Serwatka powstaje z mleka jako produkt uboczny przy produkcji sera. Białka serwatkowe stanowią ok. 20% białek mleka.
Cechy białka serwatkowego:
- przyspiesza syntezę białek,
- jest szybko absorbowane,
- zawiera dużo aminokwasów rozgałęzionych, witamin i minerałów, laktozę oraz albuminę,
- ma właściwości antyoksydacyjne (zwiększa poziom glutationu, który chroni tkanki przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym).
Kiedy je spożywać?
Z uwagi na szybkie jej wchłanianie warto po nią sięgać przed, w trakcie i po treningu.
Które białko lepsze?
Nie da się jednoznacznie stwierdzić, które białko jest lepsze – obydwa mają wady i zalety. Białko serwatkowe przyspiesza poposiłkową syntezę białek, ale nie ma żadnego wpływu na ich degradację. Białko kazeinowe odwrotnie – zmniejsza degradację białek, nie ma natomiast wpływu na syntezę. Można zatem powiedzieć, że równowaga musi zostać zachowana i nie ma suplementu idealnego. Można jednak starać się spożywać oba rodzaje białka w określonych porach tak, aby efekt działania był jak najlepszy. Pamiętaj jednak o tym, że zbyt duża podaż białka też nie jest zalecana – norma na białko (z diety i suplementów) nawet w przypadku sportów siłowych wynosi maksymalnie 2-2,2g białka / kg masy ciała, a większa podaż nie przynosi już dodatkowych korzyści.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!