Chcesz być zdrowy i silny? Jedz brokuły!
Brokuły od pewnego czasu stały się bardziej popularne w naszym kraju i coraz częściej spożywane. Mają one korzystne właściwości z uwagi na wysoką zawartość w nich cennych substancji, takich jak błonnik, antyoksydanty, witaminy z grupy B, witaminy A, C, K oraz żelazo. Poniżej kilka przykładów w jakim przypadku pomoże nam spożywanie tych warzyw.
Brokuły wzmacniają odporność
W brokułach jest dużo witaminy C, która pobudza system immunologiczny i pomaga walczyć z infekcjami. Dodatkowo w brokułach znajduje się substancja o nazwie sulforafan, która pomaga oczyszczać organizm z toksyn i zapobiega przeziębieniom.
Brokuły pomagają w zapobieganiu nowotworom
Badania pokazują, że brokuły mogą być również pomocne w przeciwdziałaniu chorobie nowotworowej. Wykazano, że osoby które je regularnie spożywają mają niższe ryzyko zachorowalności na raka piersi, jajnika, jelita grubego oraz pęcherza. Substancje, które mogą być za to odpowiedzialne to zawarte w brokułach indole oraz izotiocyjaniny (do których należy wspomniany wcześniej sulforafan). Dodatkowo zawarty w brokułach beta-karoten przemienia się w naszym organizmie w witaminę A, co także może mieć działanie prewencyjne.
Brokuły wzmacniają kości
Warzywa te zawierają wapń oraz witaminę K, które są bardzo ważne dla odpowiedniej mineralizacji kości i zapobiegają osteoporozie.
Brokuły mogą wspomagać prewencję chorób układu krążenia
Niektóre badania dowodzą, że zawarte w brokułach witamina B6 oraz kwas foliowy mogą mieć pomocne działanie prewencyjne w przypadku chorób serca czy udaru mózgu.
Brokuły poprawiają trawienie
Dzięki zawartemu w brokułach błonnikowi nasz organizm lepiej radzi sobie z trawieniem pokarmów, a ponadto błonnik zapobiega zaparciom.
Brokuły działają dobroczynnie na oczy
Brokuły zawierają luteinę, która jest ważna dla zdrowia naszych oczu. Badania wykazały, że luteina zapobiega związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej oka oraz zaćmie. Zawarta w brokułach witamina A również istotnie wpływa na prawidłową pracę naszych oczu.
Jak widać brokuły posiadają wiele pozytywnych właściwości, dlatego warto włączać je do swojego jadłospisu. Odpowiednio podane i doprawione zasmakują nawet największym ich przeciwnikom, a dodatkowo wzbogacą dietę w cenne witaminy i minerały.
Plany treningowe ze wsparciem trenera: Wypróbuj
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!