Głodny jak… na diecie!
Sygnał – Jestem głodny!
Nasz organizm wypracował mechanizm, który pozwala na kontrolę nad głodem i sytością. W tym przypadku ważną rolę pełni hormon - grelina. Jest on wydzielany do krwioobiegu i daje układowi nerwowemu informację o poczuciu głodu. Ssanie w żołądku, ból głowy, złe samopoczucie to najbardziej odczuwalne oznaki braku energii.
Odstępy pomiędzy posiłkami
Prawidłowe odstępy pomiędzy posiłkami to podstawa w unikaniu napadów głodu. Pierwszy posiłek powinniśmy spożyć nie później niż 2 godziny po przebudzeniu, kolejne, co około 3-4 godziny, ostatni natomiast nie później niż 3 godziny przed snem. Taki rozkład pozwala na unormowanie przemiany materii i zmniejszy uczucie głodu.
Odpowiednia dieta
Jeśli głód jest spowodowany dietą niedostosowaną do danej osoby, może to być bardzo szkodliwe. Konieczna w takim wypadku jest korekta diety.
Mogą tutaj wystąpić 2 aspekty:
- Dieta niedoborowa w kalorie w stosunku do dobowych wydatków – wtedy to organizm głodzony domaga się zwiększenia ilości jedzenia, ponieważ obecna pula nie jest wystarczająca do optymalnego funkcjonowania. Ponadto jest to zjawisko niekorzystne - za mała ilość kalorii mobilizuje organizm w obawie przed dalszym głodzeniem do magazynowania najmniejszej podaży kalorii w postaci tkanki tłuszczowej. Takie postępowanie skutecznie obniża przemianę materii i powoduje zwiększenie masy ciała po powróceniu do „normalnego ” żywienia
- Dieta o nieodpowiednim zbilansowaniu składników pokarmowych –w takim wypadku organizm niedożywiony podświadomie czuje głód na konkretne produkty, aby uzupełnić niedobory. Tego typu głód jest niedopuszczalny.
Oszukaj głód!
Jeśli wszystkie powyższe warunki zostały spełnione, a głód nadal nie odpuszcza postaraj się go oszukać. W tym celu zjedz surową marchewkę, czy kalarepę lub wypij czerwoną herbatę – udowodniono jej działanie zmniejszające uczucie głodu. Czasami pomaga też wypicie szklanki wody mineralnej.
Top 4 oszustów głodu
I Surowe warzywa: marchewka, kalarepa, rzodkiewki itp
II Otręby pszenne
III Czerwona herbata
IV Woda mineralna
Odczuwanie głodu u osoby odchudzającej się jest zależne od poprzedniego żywienia, indywidualnych predyspozycji oraz nastawienia psychicznego do diety. Samo zjawisko w przypadku dostosowanej indywidualnie diety jest jak najbardziej normalne i oznacza to, że został wprowadzony prawidłowy deficyt energetyczny. Przydatną sztuką jest umiejętność radzenia sobie z głodem – co w łatwy sposób można wyćwiczyć.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!